Αναπνέουμε τόνους μόλυβδο και διοξείδιο του άνθρακα

ΙΣΩΣ για πολλούς από εμάς, ο αριθμός 450 χιλιάδες (που αντιπροσωπεύει τον αριθμό αυτοκινήτων που διακινούνται στη Λευκωσία σε μια και ΜΟΝΟ μέρα) να αποτελεί έκπληξη. Πολύ λίγοι γνωρίζουν πόσο τεράστιος είναι ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορεί καθημερινά στους δρόμους της μικρής και στενοφτιαγμένης μας πρωτεύουσας.

Ακόμα πιο λίγοι μπορούν να φανταστούν πόσες χιλιάδες οχήματα περνούν κάθε μέρα μέσα από μικρές γειτονιές, στενοσόκακα και γραφικές αυλές, στο κέντρο της Λευκωσίας, στον παλιό πυρήνα του Στροβόλου, στις παλιές γειτονιές της Παλλουριώτισσας, της Αγλαντζιάς, της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και του Καϊμακλίου, γεμίζοντας με καυσαέριο τα σπίτια, τα δωμάτια και τους πνεύμονες μας.

Ένα απλό παράδειγμα: Μια μέτρηση πριν δύο περίπου χρόνια, έδειξε πως μέσα από τον παλιό Στρόβολο περνούν γύρω στις 45 με 50 χιλιάδες αυτοκίνητα κάθε μέρα. Τώρα, με αυτό το νούμερο, μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει ένα απλό πολλαπλασιασμό και να βρει με ακρίβεια πόσους τόνους μόλυβδο και διοξείδιο του άνθρακα αναπνέουν οι ανυποψίαστοι κάτοικοι του παλιού πυρήνα.


Οι δρόμοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά με περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ.

Όσες καινούργιες λεωφόρους κι αν φτιάξουμε, πάλι μποτιλιαρισμένοι θα είμαστε. Ποια είναι η λύση; Περπάτημα, ποδήλατο, λεωφορείο, τραμ... Ένα από αυτά, ή καλύτερα ένας συνδυασμός από όλα.


Μια απόφαση απλώς χρειάζεται...


Γράφει ο Άθως Αγαπητός

41 views0 comments