Θέλεις να πεθάνεις; Απαγορεύεται

Updated: Mar 31

Γεωγραφία, ταξίδια, περίεργα, νόμοι, trivia

Πηγή φωτογραφίας: https://www.chimuadventures.com/blog/2018/12/meet-people-longyearbyen/


Πολλές χώρες, πολιτείες αλλά και πόλεις έχουν περίεργους νόμους. Πολλοί από αυτούς είναι μεσαιωνικά κατάλοιπα και δεν εφαρμόζονται πια. Κάποιοι ισχύουν ακόμα, αν και είναι παράλογοι, αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι απόλυτα λογικοί. Για παράδειγμα η πόλη στην οποία «απαγορεύεται» να πεθάνεις εκεί.


To Longyearbyen, ή «πόλη του μακρύ χρόνου» στα Νορβηγικά, είναι η πρωτεύουσα ή διοικητικό κέντρου του νησιού Σβάλμπαρντ, νησί στον Αρκτικό κύκλο (περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Γροιλανδία) και ανήκει στη Νορβηγία. Την αποκαλούν την βορειότερη πόλη του πλανήτη αν και ο χαρακτηρισμός είναι κάπως παραπλανητικός, καθώς καμία εικοσαριά οικισμοί είναι βορειότεροι από αυτήν. Παρόλα αυτά η θέση και η απομόνωση της ευθύνονται για τους παράξενους νόμους της.


Κοντά στην πόλη ζουν περίπου 3,000 πολικές αρκούδες. Όλοι οι κάτοικοι και οι περαστικοί είναι υποχρεωμένοι να κουβαλούν μαζί τους οπλισμό και σφαίρες για να μπορούν να αμυνθούν σε περίπτωση που τους επιτεθεί αρκούδα. Επίσης πρέπει να ξέρουν να το χρησιμοποιούν.


Ενώ δεν είναι ακριβώς παράνομο να πεθάνεις εκεί, οι κάτοικοι όταν είναι ετοιμοθάνατοι φεύγουν, καθώς δεν επιτρέπονται άλλες ταφές στο μοναδικό νεκροταφείο της πόλης. O λόγος; Το ψύχος! Τα σώματα δεν αποσυντίθενται εξαιτίας της θερμοκρασίας. Το 1950 επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σώματα των αποθανόντων από την πανδημία της γρίπης του 1918 δεν είχαν αποσυντεθεί! Φαντάζομαι ότι αυτός ο κανονισμός δεν θα αλλάξει μέσα το 2021 για ευνόητους λογούς!


Πηγή


274 views2 comments

Recent Posts

See All