Διάδρομος γυμναστικής: Όχι και τόσο αθώος

Updated: Apr 5

Όλοι έχουμε ανέβει κάποια στιγμή στην ζωή μας αργά και βασανιστικά σε έναν διάδρομο γυμναστικής (αγγλιστί treadmill), για να γυμναστούμε.


Η λέξη κλειδί στην πρώτη μου πρόταση, είναι το βασανιστικά. Γιατί, όπως και εγώ δεν γνώριζα ως πριν λίγο καιρό, αυτό το "αθώο" μηχάνιμα που πρωτοκατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα για χάρη των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, έμελλε να αλλάξει την μπίζνα γύρω στο χώρο της γυμναστικής.


Γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 1818, ο Άγγλος μηχανικός Sir William Cubitt, εφηύρε τον γνωστό τότε ποδόμυλο. Το συγκεκριμένο αυτό εργαλείο, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις φυλακές του Bury, Ηνωμένο Βασίλειο, είχε ως σκοπό την εκμετάλλευση αλλά και τιμωρία των τροφίμων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αναγκάζοντας τους να ανεβαίνουν σε ένα κυκλικό ξύλινο κατασκεύασμα και να "σκαρφαλώνουν" για ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν η άντληση νερού αλλά και ο εξαερισμός ορηχείων μέσω της πίεσης. Παράλληλα, αρκετές φυλακές, διαχρονικά, χρησιμοποιούσαν τον ποδόμυλο καθαρά για σκοπούς βασανιστηρίων προς τους κρατούμενους.


Μέσα απο μια 8ωρη βάρδια, ένας κρατούμενος διένυε περίπου 2,000 χιλιόμετρα. Η εξάντληση τους ήταν τόσο μεγάλη, που η συγκεκριμένη τιμωρία έφερνε τρόμο στους τρόφιμους.

Με το πέρας δεκαετιών, και με τον ερχομό κυρίως της αερόβιας γυμναστικής ως μια λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας αλλά και ως ένας ουσιαστικός τρόπος εκγύμνασης, πολλοί επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν τις αλλαγές στον τρόπο τιμωρίας στις φυλακές (αφού ο ποδόμυλος ήταν πλέον "παιχνιδάκι" μπροστά σε άλλες τιμωρίες), και με την βοήθεια της τεχνολογίας άρχισαν να κατασκευάζουν διάφορα μηχανήματα, διαφορετικά απο τον ποδόμυλο, αλλά με την ίδια λογική.


Στα τέλη τις δεκαετίας του 1930, οι πρώτοι διάδρομοι γυμναστικής έκαναν την εμφάνηση τους, και ήταν πλέον ένα εμπορικό προϊόν. Με το πέρας του χρόνου, αποτελούν ενα αναπόσπαστο κομμάτι των εκσυγχρονισμένων γυμναστηρίων ανα το παγκόσμιο.


Περπάτημα λοιπόν. Κάνει καλό.


Μπορεί και όχι.


Τώρα Ξέρεις!

Γράφει ο Μάριος (Hakuna-Patata)

170 views0 comments