El Diablo, Χριστιανισμός τζιαι ιστορίες για αγρίους

Updated: Mar 27

Κάπου μες τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε το τραούδι που εννα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον επόμενο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, συγκεκριμένα το El Diablo, της Elenas Tsagrinou (sic).

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός που ένα κομμάτι του πληθυσμού που για κάποιο περίεργο τζι ακατανόητο λόγο ασχολείται με την Γιουροβίζιον ακόμα, τους υπόλοιπους επέρασε τζιαι εν μας έτζισεν η ανακοίνωση, αφού η Γιουροβίζιον υπάρχει αποκλειστικά για να φακκούν τα ευρωπαϊκά κράτη το ένα του άλλου πας τον ώμο τζιαι να περηφανεύκουνται για το πόσο γαμάτη κοινότητα εν η Ευρώπη, πάντα στο πνεύμα της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης τζιαι των υπολοίπων ονείρων θερινής νυκτός πάνω στα οποία εσχηματίστηκεν η ΕΕ, τζιαι να σπαταλούμεν λεφτά τα οποία εννα βοηθούσαν δραματικά σε πολλά σημαντικόττερα πρότζεκτς. Φυσικά εμείς εκμεταλλευκούμαστε, ανελλιπώς, την περίσταση για να διούμεν κάθε χρόνο τους 12 μας πόντους στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας σε ούλλο τον κόσμο τα συλλογικά μας κόμπλεξ.


Τούτο φυσικά ίσχυε ώσπου τζι ακούσαν το τραούδι οι Κυπραίοι χριστιανοί, τζιαι εν μια νυχτί το El Diablo έγινε τοκ οφ δε τάουν. Οργάνωση διαμαρτυρίας στο ΡΙΚ, παράδοση ψηφίσματος για να “εξεύρει το ΡΙΚ ένα τραγούδι που θα προβάλλει το πρόβλημα επιβίωσης του κράτους και της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Κύπρο” (?), κουβέντα στην Ιερά Σύνοδο (!), τζιαι τα συνηθισμένα υστερικά σόσιαλ μίντια ποστς που κόσμο που πιστεύκει ότι η Κύπρος εν χριστιανικό κράτος, τζιαι διάφορα άλλα όμορφα, τζι ότι η Elena Tsagrinou (sic) μαζί με τους ακόλουθους της θέλουν να παραδώσουν την νήσο των αγίων στες σκοτεινές δυνάμεις.

Φυσικά η ιστορία (τζιαι η μουσική) τόσο στην Κύπρο όσο τζιαι στο εξωτερικό βρίθει που παραδείγματα στα οποία Εκκλησιά (ο όρος “Εκκλησιά” σε τούντην περίπτωση εμπερικλείει έναν σύνολο θρησκειών οι οποίες έχουν τα με την μουσική για κάποιο λόγο) τζιαι πιστοί, χέρι-χέρι αποφασίσαν να χώσουν τες μούττες τους σε ζητήματα που, ξεκάθαρα, ένεν που την δουλειά τους.


Η ακύρωση της συναυλίας του Μέριλυν Μάνσον στην Βόρεια Καρολίνα το ‘97(1), τα προβλήματα που ίσχε ο Μπομπ Λάρσον μετά την περιοδεία του με τους Slayer (ή πιο σωστά, Slayeeeeeeeeeeeeer)(2), οι κατηγορίες για βλασφημία εναντίον του τραγουδιστή των Behemoth στην Πολωνία (3), η ακύρωση της εμφάνισης των Lamb of God σε φεστιβάλ στην Μαλαισία μετά που παρέμβαση του κρατικού Γραφείου Ισλαμικής Ανάπτυξης τζιαι απειλές για την ζωή του οργανωτή του φεστιβάλ (4), ακύρωση εμφάνισης των Sepultura στον Λίβανο λόγω “προσβολών στον Χριστιανισμό” τζιαι “λατρείας του Διαβόλου”(5), τα προβλήματα των Cradle of Filth στο Βατικανό (6), αλλά τζι η ακύρωση της συναυλίας των Ελλήνων Rotting Christ στην Πάτρα μετά που παρέμβαση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου (7), η οποία Ιερά Μονή Εσφιγμένου έφτασε τζιαι στο σημείο να κατηγορήσει τους Rotting Christ για την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα (!!!).


Τζι αν νομίζετε ότι τούτα εν άσιημα ή ότι μόνο οι metal μπάντες έχουν προβλήματα με την Εκκλησιά τζιαι τους πιστούς, να σας θυμίσω την απόφαση για απαγόρευση της εισόδου στην πόλη της Βοστώνης ενάντια στους Everly Brothers μετά που πιέσεις των Καθολικών της πόλης για ένα τραγούδι που εμιλούσε για θκυο έφηβους που εν είχαν κάμει σεξ (!!!) (8), αλλά τζιαι τα προβλήματα που αντιμετωπίσαν οι Beatles ( οι Beatles φορ φακ σέικ) για την ατάκα του Τζον Λέννον “Bigger than Jesus” το ‘66 (9).


Επίσης, σε πιο κοινωνικά θέματα, τες παρεμβάσεις κάθε χρόνο στες Πορείες Υπερηφάνειας σε Κύπρο τζιαι εξωτερικό, όπου καμπόσοι παπάες παρέα με ακροδεξιούς τζιαι διάφορους άλλους γραφικούς χαρακτήρες κάμνουν αντιπορείες, επεισόδια τζιαι άλλα, πάντα με την ανοχή τζιαι, πολλές φορές, την στήριξη της εκάστοτε τοπικής αστυνομίας, αλλά τζιαι στον τομέα της τέχνης με πρόσφατα παραδείγματα τες κατηγορίες για βλασφημία εναντίον του Γέροντα Παστίτσιου στην Ελλάδα (ή όπως μου αρέσκει εμένα να την αποκαλώ, το “Ιράν της Ευρώπης”) για κάτι ποστ στο Φατσοβιβλίο (10), αλλά τζιαι το εγχώριο παράδειγμα του κύριου Γαβριήλ ο οποίος ίσχε το θράσος να ζωγραφίσει τον Χριστό με σιάρπα της Ομόνοιας, κάτι που όπως καταλαβαίνετε εξύπνησεν τον Ιεροεξεταστή που ετζοιμάτουν μέσα στο μυαλό πολλών Κυπραίων Χριστιανών (11).


Το θέμα ποιόν ένι όμως εννα μου πεις; Η ευθιξία των απανταχού θρησκευόμενων τζιαι κατ' επέκταση των Κυπραίων Χριστιανών; Τούτο λλίο πολλά εν αναμενόμενο πλέον, αφού έσχι πολλά χρόνια που κουβαλούν την τάση να θίγουνται με το παραμικρό (με μια έφεση στην μουσική τζιαι τες τέχνες για κάποιο λόγο) τζι η κουβέντα με το El Diablo εν αποτελεί εξαίρεση, τζιαι για να είμαστε τζιαι εντελώς ειλικρινείς είδαμεν τζιαι πολλά σιειρόττερα αντίποινα στην προσβολή των θείων (κχμ κχμ Charlie Hebdo κχμ κχμ) (12).


Μήπως το τραούδι που εθκιαλέξαμεν για να στείλουμεν στην Γιουροβίζιον εξυμνεί όντως το Διάολο; Τούτο εν αστείο, ακόμα τζιαι να το αναλύσουμε, αφού εν ξεκάθαρο ότι ο Διάολος στο συγκεκριμένο τραούδι αποτελεί αναλογία για τον τύπο τον οποίο υποτίθεται ότι ερωτεύτηκεν η Elena Tsagrinou (sic).

Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα με την ιστορία τούτη, τα οποία πολλά λλίοι αθρώποι φαίνεται να συζητούν στην δημόσια σφαίρα. Το πρώτο εν η διαχρονική υποκρισία των Κυπραίων Χριστιανών, η οποία εν θα πάψει ποττέ να με εκπλήσσει. Μερικά πράματα τα οποία εν εξοργίσαν τους Χριστιανούς τελευταία περιλαμβάνουν σεξουαλικές επιθέσεις τζιαι παρενόχληση ανηλίκων που ιερείς, οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκουνται ακόμα τζιαι υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησιάς, τον Αρχιεπίσκοπο να αποφασίζει ότι 4 διατηρητέα στην παλιά Λευκωσία εμποδίζουν το πάρκινγκ του τζιαι να τα σύρνει κάτω τζιαι άλλα πολλά. Νεκρική σιγή που τους Χριστιανούς. Ούτε κουβέντα, ούτε ψηφίσματα, ούτε διαμαρτυρίες.

Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο εν τζιαι πιο σοβαρό, εν ο ρόλος της Εκκλησιάς, η οποία αποτελεί κράτος εν κράτει στην Κύπρο, τζιαι θεωρεί ότι μπορεί, όι μόνο να κάμνει ότι θέλει χωρίς καμιάν συνέπεια, αλλά τζιαι να κάμνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Τούτο φαίνεται τζιαι που την περίπτωση των διατηρητέων στην Λευκωσία τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος εξέτασεν τζιαι αποφάνθηκεν ότι εν είχαν σωτηρία, τζιαι όταν του εζητήσαν τον λόγο απλά είπεν τους ότι “ντάξει πεθκιά, εννα τα ξαναχτίσουμεν”, κάτι το οποίο φυσικά εν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή θέληση, αφού επιβάλλεται που το νόμο. Ο νόμος προβλέπει τζιαι ποινές για τέθκοιου είδους αδικήματα, το μόνο που μεινίσκει να δούμε, εν αν στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής ο νόμος εννα εφαρμοστεί (13).


Το σοβαρότερο πρόβλημα εν ότι, στην περίπτωση του El Diablo, έχουμεν μια ξεκάθαρη προσπάθεια που την Εκκλησιά να επιβάλει την άποψη της σε κοσμικά θέματα, καταπατώντας ουσιαστικά την καλλιτεχνική ελευθερία, μια προσπάθεια η οποία θυμίζει περασμένες, σκοτεινές εποχές. Μια προσπάθεια η οποία εν πρέπει να πετύχει.


Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3