Getty museum challenge τζαι προοδευτική τέχνη

Η κοινωνικοποίηση είναι ένας όρος που εμφανίζεται από την παιδική κιόλας ηλικία στην ζωή του ατόμου και σχετίζεται με την ικανότητά του να εσωτερικεύει τις δεξιότητες και τις συνήθειες που είναι απαραίτητες για να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία στην οποία ανήκει.


Στην ουσία, το άτομο αφομοιώνει το σύνολο των αξιών καθώς και το σύνολο των κανόνων και προτύπων συμπεριφοράς ώστε να γίνει αποδεκτό ως άξιο μέλος της κοινωνίας κατακτώντας έτσι την πολυπόθητη κοινωνικότητα που επιζητά. Την επιθυμία δηλαδή, να είναι αρεστό από τα άτομα που πλαισιώνουν τον κοινωνικό του περίγυρο και αποτελούν κατά συνέπεια την κοινωνική του συμπεριφορά.


Βέβαια, οι κοινωνίες δυναμώνουν, αναπτύσσονται και κατά συνέπεια προοδεύουν. Στην σημερινή εποχή, η ύπαρξη κοινωνιών αποτελεί μια δεδομένη έννοια για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ζει σε κοινωνίες, δρα ελεύθερος, δημιουργεί ανθρώπινες σχέσεις και αναπτύσσεται ατομικά μέσα στις «προστατευόμενες αγκάλες» της κοινωνίας. Έτσι, ενώ στα παλαιότερα χρόνια, οι άνθρωποι πάσχιζαν να δημιουργήσουν εξολοκλήρου από την αρχή την έννοια της κοινωνίας, τώρα θεωρείται κάτι εντελώς φυσικό και δεδομένο. Σε αυτό φυσικά το σύγχρονο αποτέλεσμα έχει συμβάλλει σημαντικά η εξέλιξη της πνευματικής φύσης του ατόμου που θεμελίωσε τόσο την αξία του πολιτισμού και της ειρηνικής συμβίωσης όσο και της ωφέλιμης χρήσης της τεχνολογίας που βελτιώνει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου.


Αδιαμφισβήτητα, η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την απόλυτη τεχνολογική έξαρση. Η τεχνολογία έχει εισβάλλει καθοριστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα προσφέροντας στον άνθρωπο μια άνετη ζωή. Φυσικά, η τεχνολογία αποτελεί προϊόν της ανθρώπινης ευφυΐας και όχι ένα αβίαστα κατοχυρωμένο αγαθό. Τα τεχνολογικά λοιπόν επιτεύγματα συμβάλλουν καθοριστικά και στην ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων δίνοντας μια άλλη οπτική της έννοιας «κοινωνικοποίηση».


Άνθρωποι από οποιαδήποτε γωνιά της γης μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες και στοιχεία της δικής τους κουλτούρας, ενισχύοντας την πολυπολιτισμική χροιά της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας έτσι ανθρώπους με πολύπλευρο τρόπο σκέψης χωρίς στεγανά.


Marianna SanchezΌπως πολλά πολιτιστικά ιδρύματα, το Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες είναι κλειστό λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, το Getty βρήκε έναν τρόπο να διατηρήσει τους ανθρώπους αφοσιωμένους στην τέχνη τους - παρόλο που δεν μπορούν να το δουν αυτοπροσώπως. Προκάλεσαν τους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «αναδημιουργήσουν ένα έργο τέχνης με αντικείμενα (και ανθρώπους)» από την άνεση των σπιτιών τους. Η σύγχρονη κοινωνία του Διαδικτύου δεν θα μπορούσε να μας απογοητεύσει.


Μερικοί χρησιμοποίησαν τα κατοικίδια ζώα τους ως stand-in για τα ανθρώπινα θέματα στην ιστορία της τέχνης και όλοι έπρεπε να γίνουν δημιουργικοί για το πώς έβλεπαν τα καθημερινά αντικείμενα. Ένα άτομο χρησιμοποίησε μια καμπαρτίνα και το iPad για να αναδημιουργήσει το διάσημο The Son of a Man, ενώ ένας άλλος χρησιμοποίησε μισή ντουζίνα ρολά χαρτιού τουαλέτας για να μιμηθεί το σχήμα μιας περούκας σε μια παρισινή ζωγραφική του 18ου αιώνα. Αυτοί οι τύποι αναψυχής θα σας κάνουν να γελάσετε και, στη συνέχεια, θα σας ζητήσουν να κοιτάξετε στο σπίτι σας για να δείτε τι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε για ένα αριστούργημα από την ιστορία.


Το Getty δεν είναι ο μόνος λογαριασμός που προωθεί αυτόν τον τύπο δημιουργικής πρόκλησης, αλλά έχει γίνει τόσο δημοφιλής που τώρα είναι γνωστή ως "Getty Museum Challenge". Το ίδρυμα, ωστόσο, πήρε την ιδέα από τον Tussen Kunst & Quarantaine, ένα ολλανδικό Instagram του οποίου το όνομα σημαίνει "μεταξύ τέχνης και καραντίνας". Μοιράζονται σπιτικές αναψυχές εδώ και μήνες, όπως και το Covid Classics, ένα δημοφιλές Instagram με "...τέσσερις συγκάτοικοι που αγαπούν την τέχνη". Το Getty Challenge έχει φτάσει ακόμη και σε ​​δημοφιλείς ομάδες Facebook στη Ρωσία και την Ισπανία, όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να μοιράζονται τον εαυτό τους ως διάσημους πίνακες.


Frederick Leighton, Orpheus And Euridyke


Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον δημιουργικό μυ. Δεν χρειάζεται πολύ. Διαλέγετε ένα έργο τέχνης, συγκεντρώνετε τα πιο τυχαία πράγματα γύρω από το σπίτι, βάζετε τον εαυτό σας σε στάση και τραβήξτε μια φωτογραφία.

53 views0 comments

Recent Posts

See All