«Ξενοδοχείο Grand Budapest»: τέλεια ψυχαγωγία για ένα βράδυ!

Όχι δεν εννοώ να πας να μείνεις εκεί για ένα βράδυ, αλλά να φτιάξεις ένα τεράστιο μπολ σπιτικό ποπ-κορν (καλά αλατισμένο, γιατί ποπ-κορν χωρίς αλάτι δε λέει) και να καθίσεις άνετα μπροστά από την οθόνη!

Το Grand Budapest Hotel βγήκε το 2014, δεν είναι καινούρια ταινία. Ωστόσο θεωρώ πως αξίζει μια αναφορά, αφού θεωρείται πλέον κλασική στο είδος της «έξυπνης κωμωδίας». Έτσι κι αλλιώς, συνήθως δεν τρέχω να δω καινούριες ταινίες, αλλά προτιμώ να βλέπω κάτι που μου εισηγήθηκε κάποιος. Συνεπώς, μάλλον θα δεις κι άλλες τέτοιες αναφορές σε «απολιθώματα» από μένα!


Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον μεγαλοπρεπή Gustav X, ο οποίος εργάζεται σαν υπάλληλος υποδοχής στο περίφημο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο Grand Budapest. Με τούτα και με κείνα, ο Gustav X σχηματίζει μια ασυνήθιστη φιλία με τον Zero Mustafa, τον μικρό που δουλεύει στο λόμπι, και μπλέκεται σε μια ζόρικη υπόθεση κληρονομιάς, εν καιρώ πολέμου! Όλα αυτά οδηγούν σε πάμπολλες περιπέτειες που κρατούν το θεατή καθηλωμένο, προσφέροντας όχι μόνο «τροφή για σκέψη», αλλά και «τροφή για όψη», αφού οι σκηνές είναι πανέμορφες.


Για την ταινία αυτή εισηγούμαι καθαρό μυαλό και μάτια «ανοιχτά» για να μπορέσεις να εκτιμήσεις στο έπακρο το κινηματογραφικό ρεσιτάλ που δίνει για ακόμα μια φορά ο αγαπημένος σκηνοθέτης Wes Anderson. Μια οπτική πανδαισία, ανακαλεί περασμένες εποχές μεγαλείου, οι οποίες εμφανίζονται αντάμα με σκηνές αθλιότητας, δημιουργώντας μια κωμική αντίθεση με μαύρη διάθεση. Οι εναλλαγές μεταξύ των σκηνών και το πώς μπαίνουν ή βγαίνουν αντικείμενα και χαρακτήρες από το πλάνο είναι πολύ εντυπωσιακά, χρησιμοποιώντας λίγα cuts και κινήσεις της κάμερας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ δυναμικό οπτικό αποτέλεσμα – a feast for the eyes!


Όσον αφορά το καστ, τι να πρωτοπώ!


Με μια εξαιρετική πρωταγωνιστική ερμηνεία από τον Ralph Fiennes, ο χαρακτήρας του Gustav X είναι γεμάτος ζωντάνια, μοναδικότητα και προσωπικότητα και (προσωπικά) με έκανε να θέλω να γίνω φίλη του (αν και πιστεύω πως μάλλον δεν θα με καταδεχόταν!). Οι συχνές εμφανίσεις διαφόρων γνωστών ταλέντων (όπως Adrien Brody, Willem Dafoe, Jude Law, Tilda Swinton και πολλοί άλλοι) προσθέτουν κι αυτές σε μια ήδη εξαιρετική ταινία.


Συνιστώ ανεπιφύλακτα!


Γράφει η,

Καχτερίνα 🌵

46 views0 comments