Η μαγεία της στρογγυλής θεάς

Γιατί με κοιτάς; Με ξέχασες;


Όχι δεν με έχεις ξεχάσει. Το ξέρω βαθιά μέσα σου ότι με θυμάσαι. Είμαι η πρώτη σου ποδοσφαιρική φωτογραφία, η πρώτη σου φωτογραφία ως ποδοσφαιριστής. Μικρός ήσουνα 4-5 χρονών, όταν πάτησες το χορτάρι και ήσουν γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Ήθελες να γίνεις ο βασιλιάς της μπάλας, να γίνεις ο καλύτερος, να σηκώσεις κούπες να γίνεις διάσημος.Ήθελες να παίξεις στην ομάδα της καρδούλας σου να σκοράρεις και να τρέξεις στο πέταλο να τρελαθείς μαζί με τους οργανωμένους. Το πέταλο, αυτό το πέταλο, πόσες στιγμές θα ζήσεις στο πέταλο, αυτές τις στιγμές θα στις πω μια άλλη φορά. Το χρόνια πέρασαν μικρέ και έγινες άντρας, πήγες σχολείο, σπούδασες και αρχίσεις να δουλεύεις. Το παιδικό σου όνειρο έχει μείνει χαραγμένο σε μια κόλλα χαρτί, σε ένα παλιό συρτάρι.
Μετά από τόσα χρόνια ίσως να έχει σκιστεί και λίγο, αλλά εκεί είναι το όνειρο σου γραμμένο με τα πιο αληθινά αισθήματα που είχες ποτέ. Τώρα μπάλα παίζεις μονάχα με φίλους ή ερασιτεχνικά, αλλά πάντα μέσα έχεις την ελπίδα αν το ακολουθούσες το όνειρο σου μέχρι που θα είχες φτάσει; Αν δεν τα κρατούσες αν δεν άκουγες την μάνα σου που σου έλεγε πως η μπάλα δεν θα σου δώσει να φας. Αν έκανες ακόμα λίγες θυσίες ίσως να τα κατάφερνες.


Σε βλέπω κάθε μέρα που πας για δουλεία με κοιτάς, όσο και αν θέλεις να μην το παραδεχτείς με χαζεύεις για 1-2 δευτερόλεπτα πριν φύγεις και αναπολείς την παιδικότητα σου. Αυτήν την αγνή την τόσο παιδική αλλά και τόσο ποδοσφαιρική αγνότητα και αγάπη που όμοια της δεν υπάρχει. Τα χρόνια θα συνεχίσουν να περνάνε αγαπημένε μου 5χρονε φίλε, αλλά έμενα θα αγαπάς και θα σκέφτεσαι κάθε πρωί και κάθε βράδυ όποτε έχεις ανάγκη να ξεφύγεις από την μιζέρια της ρουτίνας που ζεις.

Τώρα παρακολουθείς τους αγώνες από το γήπεδο ή το καναπέ και θες να μπεις να παίξεις και με θυμάσαι ξανά και ξανά. Σκέφτεσαι αν ήσουν εσύ τι θα έκανες πως θα έκανες καλύτερες ντρίμπλες, θα έκοβες και θα έραβες μέσα στο γήπεδο. Τα χρονιά θα περάσουν όμως και εσύ στο τέλος θα μείνεις με τις σκέψεις και τα όνειρα που θα αποτελούν την διέξοδο σου από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όταν θα κανείς ένα παιδί, μπορεί και δυο και τρία, να με δείξεις στα παιδιά σου όχι για να τους πεις πως ήσουνα ένας μεγάλος παίχτης αλλά για να τους εξηγήσεις τι σημαίνει αγάπη ποδοσφαιρική αγνή αγάπη που στις μέρες σου χάθηκε.


Να με θυμάσαι φίλε όπως σε θυμάμαι εγώ, γιατί θα έρθει μια στιγμή που όσα ονειρεύτηκες θα χαθούν στο χρόνο και θα σου μείνω μονάχα εγώ.


Να με θυμάσαι και να είσαι περήφανος που αισθάνθηκες την μαγεία και την αξία της στρογγυλής θεάς.


Γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνίου.

143 views0 comments

Recent Posts

See All