Κουρτουνιά: Παρηγοριά ή βάσανο;

Γνωστό και ως το τσάϊ της παρηγοριάς στην Κύπρο, ο Ρικίνος ο κοινός (ονομασία φυτού), Ricinus Communis, έχει βαθιά ιστορία.

Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των επιγενών ειδών φυτών της Κύπρου, και μπορείς να το βρείς σε χερσότοπους αλλά και σε υψόμετρο μέχρι τα 500 μέτρα σε όλες τις επαρχίες του νησιού μας.


Να κεράσω ένα τσάϊ κουρτουνιά;

Η πιο πάνω φράση, ακούγεται συνήθως μετά απο αποτυχίες - π.χ. ήττα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας - στον ηττημένο.


Η κουρτουνιά ή αλλιώς ρετσινολαδιά, είναι γνωστή για την παρασκευή αλοιφών την δημιουργία σαπουνιών, χρωστικών ουσιών, βερνικιών, φαρμακευτικών ειδών και αρωμάτων, λόγο του λαδιού της.


Λέγετε, ότι λόγο της απίστευτης δραστικότητας της συγκεκριμένης ουσίας, η κουρτουνιά ή το ρετσινόλαδο, ήταν η ουσία που την χρησιμοποιούσαν στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, καθώς επίσης και στην δικτατορία του Φράνκο, για βασανισμούς κρατουμένων, αφυδατώνοντας τους και προκαλώντας τους έτσι εναν αργό βασανιστικό θάνατο.


Το συγκεκριμένο βασανιστήριο είχε χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα κατά τη δικτατορία του Μεταξά αλλά και στην Κύπρο από τους Άγγλους αποικιοκράτες.


Η σημαντικότητα της κουρτουνιάς, έχει να κάνει κυριώς με φερμακευτική επεξεργασία, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, ενώ τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαλακτικά για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς πόνους. Επίσης, το καστορέλαιο (ρετσινόλαδο), χρησιμοποιείτε ακόμη για την παραγωγή χημική σαπουνιών, βερνικιών, χρωστικών ουσιών, υδραυλικών και υγρών φρένων.


Να σημειωθεί, ότι η τοξικότητα του συγκεκριμένου φυτού, προέρχεται απο τα ωμά σπέρματα του, που περιέχουν την τοξική πρωτεϊνη, ρικίνη.Πηγή 1.


Πηγή 2.

89 views1 comment