Μαγειρεύοντας για φίλους

Προειδοποίηση: Παίζει πολλύ ντριμ ττόππινγκ σε τούτο το άρθρο. Τζαι απολαμβάνεται καλύτερα με ντριμ τόππινγκ, κομπόστο, σαβουαγιάρ τζαι ότι άλλο με Ε’ έσιετε στην κουζίνα.


Κάθε κυπριακό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του έχει τουλάχιστον ένα Μαγειρεύοντας για φίλους. Μυλλωμένο με λάθκια τζαι πιτσικλιασμένο με σιοκολάτες, ντριμ τόππινγκ τζαι χυμό. Σελίδες τσακισμένες που τα παιδικά μας σιερούθκια άμαν εγυρέφκαμε γλυκό να μας κάμει η μάμμα το σαββατοκυρίακο.


Το απόλυτο κυπριακό cult.Κομμένο-ραμμένο στες ανάγκες, χρόνο τζαι δυνατότητες των νοικοκυρών τζείνης της εποχής. Υλικά που βρίσκεις σε κάθε μπακάλη της γειτονιάς, τεχνικές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας τζαι το μόνα απαραίτητα εργαλεία οι κουτάλες, το σύρμα τζαι το μίξερ χειρός. Σπάνια πάνω που 10 υλικά, τζαι σπάνια πάνω που 2-3 παραγράφους οδηγίες.


Τα θρυλικά πρώτα τρία βιβλία ήταν χωρίς φωτογραφίες, τζαι είχαν στο τέλος οδηγίες για το πώς να διπλώσεις τες πετσέττες τζαι να εντυπωσιάσεις τες κουμέρες σου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.


Μετά ήρταν τα έγχρωμα βιβλία μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής-αλμυρών, παιδικά τζαι νηστίσιμα. Εν έχουν τίτλους, αλλά ακολουθούν τες τάξεις του σχολείου, εκτός τα τελευταία τρία τζαι κάτι Δα’ τζαι ΣΤβ’ που νιώθω ότι τα εκάμαν επίτηδες για να πελλάνουν τέλια κόσμο με OCD σαν εμένα.


Τζέλλι με ακτινίδια;


Οι μισές συνταγές ζαχαροπλαστικής έχουν μέσα ντριμ τόππινγκ τζαι οι άλλες μισές τζέλλι, πολλές φορές τζαι που τα θκιο. Ανοίοντας τα ξανά για τούτο το άρθρο γελώ με το πόσες παραλλαγές μπορεί να έχει ένα γλύκισμα με πορτοκάλι/μανταρίνι, τζέλλι τζαι μπισκόττα σαβουαγιάρ/νταίτζέστιβ/ μόρνινγκ κόφι.


Ή γιατί να χρειάζεσαι όι μια, αλλά τρεις συνταγές για φρουτοσαλάτα, τζαι συνταγή για το πώς να κάμεις παγάκια με φρούτα, που εν που τα αλήθκεια, παγάκια με φρούτα.

Γελώ τζαι αναπολώ. Αναπολώ τζείνα τα όμορφα χρόνια, τα αθώα, τα ανέμελα, στην κουζίνα με την μάμμα τζαι παρέα την Σάνδρη, να βουττούμε τα δάχτυλα μες τη μπεσιαμέλ, να χωνούμαστε στην ποθκιά τους τζαι να πιστεύκουμε ότι όντως στο τέλος της μέρας, ούλλα εν να παν καλά.Γράφει η Μαρία Χριστοφίδη

111 views0 comments

Recent Posts

See All