Σαν κι αυτή, στο κόσμο καμία

Ωδή στη μορφή της μάνας από καλλιτέχνες και εμάς.


Προς τιμή της Ημέρας της Μητέρας (κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα Μαΐου) ήθελα να προβάλω κάποιους αγαπημένους μου πίνακες με καλλιτέχνες που ζωγράφισαν τις μητέρες τους.


Edouard Manet, Mother in the garden at Belevue, 1880

Οι περισσότερη καλλιτέχνες, κάποια στιγμή, έχουν ζωγραφίσει ένα πορτρέτο της γυναίκας που τους γέννησε. Μερικοί είναι “όμορφοι”, κάποιοι είναι πολύ “αληθινοί”, όλοι όμως είναι προσωπικοί και αποτείνουν φόρο τιμής στον γονέα πυλώνα όπως μου αρέσει να ονομάζω.


Manet, Van Gogh, Picasso καθώς και οι πιο μοντέρνοι Warhol, Dali και Wood.

Η γιορτή για φέτος προέκυψε με την τελευταία μέρα του τρίτου «κλειδώματος» της χώρας, κάτι που έκανε δύσκολο να εκφράσουμε από κοντά, την απέραντη ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό που τρέφει ο καθένας για τη μητέρα του.

Αυτό το άρθρο είναι για τη δική μου μάμα. Δεν σου έδωσα λουλούδια, δεν σου έκανα παρέα και ούτε μοιράστηκα την απόλαυση του απογευματινού μας καφέ. Το άρθρο αυτό είναι για όσες μας έδωσαν ζωή, δύναμη, ώθηση και παραγκωνίσαν τις επιθυμίες τους για τις δικές μας. Η αγάπη και η φροντίδα σου μάμα σε όλη τη ζωή μου, μου έμαθαν πως κάθε μέρα είναι Ημέρα της Μητέρας, για αυτό θα σε γιορτάζω και θα σε εξυμνώ καθημερινά.

Pablo Picasso, Portrait of the artist’s mother, 1896
Egon Schiele, The artist’s mother sleeping, 1911
Grant Wood, Woman with Plants, 1929


Lucian Freud, The painter’s mother reading, 1975
* Οι εικόνες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Αρκετές από αυτές ανοίγουν σε νέα καρτέλα για περισσότερα.Γράφει η Κίρκη