Μαύρη Κωμωδία (θέατρο)

Το κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι το φως και το σκοτάδι αντιστρέφονται και αυτή η σύγχυση προκαλεί γέλιο στους θεατές

Πριν μερικές εβδομάδες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παράσταση "Μαύρη Κωμωδία" στο Θέατρο Σκάλα.


Η κωμωδία είναι σε σκηνοθεσία του Αντρέα Μελέκκη και το κείμενο είναι του Peter Schaffer.


Το κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι το φως και το σκοτάδι αντιστρέφονται και αυτή η σύγχυση προκαλεί γέλιο στους θεατές. Είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων που θυμίζει το Θέατρο του Παρολόγου του Ιονέσκο.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια σύνοψη χωρίς spoiler!


Η πλοκή εκτυλίσσεται γύρω από τη ζωή ενός νεαρού γλύπτη που περιμένει έναν εκατομμυριούχο φιλότεχνο στον οποίο ελπίζει να του πουλήσει τα έργα του. Ο γλύπτης περιμένει επίσης τον μέλλοντα πεθερό του, τον οποίο θέλει να εντυπωσιάσει ούτως ώστε να δεχτεί να παντρευτεί την κόρη του. Η συσκότιση του διαμερίσματος γίνεται αφορμή για πολλές παρεξηγήσεις, καθώς σιγά σιγά το διαμέρισμα γίνεται κέντρο διερχομένων και ο κάθε περαστικός μένει και περιπλέκει την κατάσταση, προσφέροντας άφθονο γέλιο στους θεατές και προκαλώντας άθελά τους προβλήματα στον γλύπτη. Πρώτη φτάνει η Μόνικα Μελέκκη, η οποία υποδύεται τη θρήσκα γειτόνισσα που απεχθάνεται το αλκοόλ και πίνει μόνο λεμονάδα (αν και φροντίζει να την εμπλουτίζει κάπως!). Οι απρόσκλητοι επισκέπτες γίνονται αφορμή να αποκαλυφθεί η πολυτάραχη και πολυποίκιλη προσωπική ζωή του γλύπτη με απρόβλεπτες συνέπειες! Ο αυστηρός πεθερός, στρατιωτικός στο επάγγελμα, δεν εγκρίνει ούτε την τέχνη, ούτε τον χαρακτήρα του γαμπρού του.


Συγκεκριμένα, με την παράσταση που παρακολούθησα οι ερμηνείες ήταν καταπληκτικές. Τα κοστούμια και τα σκηνικά ήταν ωραία και η σκηνοθεσία ευφάνταστη. Παρ ’όλο που προτιμώ τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ, βρήκα αρκετά απολαυστική την παράσταση, παρόλο που δεν ήμουν ‘στο στοιχείο μου’. Φυσικά και δεν μετανιώνω που πήγα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Οι καλλιτέχνες της Κύπρου υπέφεραν περισσότερο από πολλούς κλάδους κατά την τελευταία χρονιά. Αξίζει να τους στηρίξουμε με την παρουσία μας! Αν πρόκειται για τραγωδία η κοινωνικό έργο θα μας αφυπνίσουν, ή θα μας συγκινήσουν. Αν πρόκειται για κωμωδία θα μας χαρίσουν γέλιο!


Αν και η συγκεκριμένη παράσταση τέλειωσε, το Θέατρο Σκάλα ανεβάζει πολλά αξιόλογα έργα όπως τους ηλίθιους του Νιλ Σάιμον που ανέβηκε πέρσι.


Αν υπήρχε το LOCALE, θα σας συνιστούσα εκείνο το έργο ακόμα πιο ανεπιφύλακτα.

Από εδώ και στο εξής θα σας μεταφέρω την γνώμη μου για όποια παράσταση παρακολουθώ. Θα ήθελα να αναφέρω επίσης ότι οι ηθοποιοί και συγκεκριμένα ο Κύριος Μελέκκη, με τον οποίο συνομίλησα σύντομα, είναι ευγενέστατοι και φαίνεται το πάθος τους για την δουλειά τους.


Νομίζω πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι πάντα να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες. Ο κορονοϊός περιόρισε δραστικά την ελευθερία μας σε πολλά επίπεδα, ειδικά τις επιλογές μας για διασκέδαση. Το θέατρο είναι μια καλή απόδραση, η οποία δυστυχώς δεν είναι πολύ δημοφιλής. Μέχρι τα 25 μου, ελάχιστες φορές είχα πάει θέατρο αλλά το λάτρεψα από την πρώτη παράσταση που παρακολούθησα. Παρακολούθησε μια παράσταση, μπορεί να είσαι θεατρόφιλος και να μην το ξέρεις!


Γράφει ο Μάριος Μαντριώτης.

88 views0 comments