Μείωση άγχους στην εργασία

Καταρχάς, ας επισημάνουμε το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Ακούγεται κλισέ, αλλά το να κάνεις κάτι που δεν αγαπάς, είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία πρόκλησης άγχους. Σκεφτείτε μόνο το άγχος που υποσυνείδητα μπορεί να προκληθεί την ώρα που εκτελούμε μια εργασία που δεν μας αρέσει. Πόσο μάλλον, όταν η εργασία αυτή είναι η κανονική μας δουλειά, 5 (ή 6) φορές την βδομάδα, 8 ώρες την μέρα. Συμπέρασμα, «αν δεν σου αρέσει εκεί που είσαι, κουνήσου – δεν είσαι δέντρο!»


Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η οργάνωση. Αφιερώστε ένα μισάωρο στο τέλος της βδομάδας για να οργανώσετε την εβδομάδα που έρχεται. Είναι σημαντικό να μπορείτε να υπολογίσετε το χρόνο που χρειάζεστε για να εκπληρώσετε την κάθε εργασία (αν όχι, μπορείτε αποταθείτε σε κάποιο έμπειρο συνάδελφο) έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα ρεαλιστικό πλάνο για την κάθε ημέρα. Κατά συνέπεια, στο τέλος της ημέρας σας, θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε την πορεία των εργασιών σας και να αναδιοργανώσετε τους χρόνους σας, εάν χρειαστεί. Λάβετε υπόψιν σας, τον χρόνο τον οποίο ξοδεύετε για να απαντήσετε τηλέφωνα, emails, να ανταλλάξετε απόψεις με συναδέλφους, καθώς επίσης και τα μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις εργασίες σας, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων.


Μιλώντας για παραγωγικότητα, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα παραγωγικότητας κατά την διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε πότε η παραγωγικότητα μας είναι μειωμένη (π.χ. πριν τον πρώτο καφέ ή μετά το μεσημεριανό). Κατά την διάρκεια του χρόνου αυτού, μπορείτε να εκτελέσετε εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται συγκέντρωση. Για παράδειγμα, μπορείτε να απαντήσετε email, να εκτελέσετε μηχανικές εργασίες ή ακόμα και να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο.
Επιπλέον, πέραν της οργάνωσης των εργασιών σας, προτείνεται και η διατήρηση τάξης στο γραφείο σας. Προσπαθήστε να έχετε μπροστά σας (σε ψηφιακή ή όχι μορφή) μόνο τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση της εργασίας σας. Εάν εργάζεστε σε γραφεία ανοιχτού σχεδίου (open plan offices), φροντίζεστε να βρείτε τρόπους να περιορίσετε τους θορύβους (π.χ. χρήση ακουστικών).


Τέλος, όσο περνάει από το δικό σας χέρι, φροντίστε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο περιβάλλον στον εργασιακό σας χώρο, διατηρώντας καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Η συναναστροφή και η υποστήριξη από συναδέλφους, μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία ανθυγιεινού εργασιακού περιβάλλοντος!


Συνοψίζοντας:

  • Κάντε αυτό που αγαπάτε

  • Οργανώστε την εβδομάδα σας

  • Παρακολουθήστε και αξιολογήστε την πορεία των εργασιών σας

  • Αναδιοργανώστε τις εργασίες σας, εάν χρειαστεί

  • Εκμεταλλευτείτε τους μη-παραγωγικούς σας χρόνους

  • Κάντε συχνά διαλείμματα ανάμεσα στις εργασίες σας

  • Διατηρείστε την τάξη στο γραφείο σας

  • Απομονώστε τους εξωτερικούς θορύβους

  • Δημιουργήστε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον


Ελπίζω να βοήθησα! Α και μην ξεχνάτε να τρώτε και να κοιμάστε καλά!


Γράφει η Δήμητρα Ορθοδόξου
Υ.Γ: Εάν θες, μπορείς να προσθέσεις τις δικές σου συμβουλές, αφήνοντας το σχόλιο σου πιο κάτω!


104 views0 comments