Ο δικός μου πρόλογος

Δεν ξέρω αν είμαι βιβλιοφάγος, πάντως διαβάζω πολύ. Περίπου 30 βιβλία τον χρόνο και είναι μια συνήθεια η οποία με έχει βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να γνωρίσω τον εαυτό μου και να μάθω 2-3 πράγματα για τον κόσμο.


Κάπου μεταξύ κινητού, υπολογιστή και τηλεόρασης, το να αφιερώσεις χρόνο να διαβάσεις ένα βιβλίο μοιάζει με κατάλοιπο του παρελθόντος. Βλέπετε, οι «οθόνες» μας δίνουν συνεχώς ενέσεις ντοπαμίνης για να μας κρατούν την προσοχή, ενώ τα βιβλία χρειάζονται χρόνο και κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Μπορεί να διαβάσεις δεκάδες βιβλία ώσπου να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά. Όταν όμως το βρεις, είναι έρωτας. Ξενυχτάς μαζί του, ξεκλέβεις ώρες από δουλειά και οικογένεια για να το διαβάσεις και σκέφτεσαι τους χαρακτήρες σαν δικούς σου ανθρώπους. Και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το κενό που νιώθεις όταν φτάνεις στην τελευταία σελίδα, είτε αυτή είναι 150 είτε 700.

Επίσης διακοσμούν όμορφα το σπίτι σου, μπορούν να σε γλιτώσουν από πολύ άβολες καταστάσεις (αν δεις Twilight, οτιδήποτε από Robert Sharma ή 50 αποχρώσεις του γκρι στο σαλόνι κάποιου, τουλάχιστον ξέρεις τι να περιμένεις) και μπορούν να χρησιμεύσουν ως frisbee για τα άτομα που παίζουν τίγκι τίγκι με τις ρακέτες στην παραλία.

Από ποίηση σε σύγχρονη λογοτεχνία, και από το χαρτί σε audiobooks, πάντα διαβάζω κάτι, ή ψάχνω τι θα διαβάσω μετά. Τα βιβλία μου με έχουν αλλάξει και μου έχουν ανοίξει τα μάτια στον κόσμο. Είναι οι δάσκαλοι μου και η παρηγοριά μου. Ελπίζω λοιπόν με αυτή τη στήλη, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να βρούμε το επόμενο αγαπημένο μας βιβλίο και να ταξιδέψουμε μαζί.Γράφει η Μαρία Χριστοφίδη

76 views0 comments