Ο καλλιτέχνης με τα 23 ονόματα, ήταν γυναικάς;

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Γεννημένος στη Μάλαγα της Ισπανίας το 1881. Δημιουργός των βασικών πυλώνων του Κυβισμού, Σουρεαλισμού και του Ιμπρεσιονισμού.


Βλέπουμε έναν άνδρα που από νεαρή ηλικία ήταν αποφασισμένος, αν όχι προορισμένος, να γίνει διάσημος. Υποστήριξε την προσπάθεια του με τρομερή εργασιακή ηθική, αφού δημιούργησε περισσότερα από 13.000 έργα.


Ο ιδιοφυής καλλιτέχνης ήταν επίσης και ένας θρασύτατος γυναικάς, που άφηνε τις κατά πολύ μικρότερες του συντρόφους συναισθηματικά καταρρακωμένες. Ήταν μια κοινωνικά και σεξουαλικά συναρπαστική φιγούρα. Η φήμη του, το ταλέντο του και η προσωπικότητά του τον έκαναν επιθυμητό, ​​οπότε ασχολήθηκε με πολλές γυναίκες, από φίλες και συζύγους έως ερωμένες, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Πικάσο λάτρεψε τη γυναίκα και την απεικόνισε όσο κανένας άλλος εικαστικός.


Ωστόσο, αντιμετώπισε τρομερά αυτές τις γυναίκες. Δεν μπόρεσε να τις δει ως ισότιμες, οπότε ήταν χειριστικός, εξευτελιστικός και καταχρηστικός απέναντί ​​τους και βασίστηκε στον μαγνητισμό της προσωπικότητάς του και του τρόπου ζωής του για να τους κρατήσει κοντά του. Απολάμβανε να ασχολούνται μαζί του την ίδια στιγμή και ήταν κάτι που το προκαλούσε.


Françoise Gilot

«Είμαστε αρκετά έξυπνοι για να απολαμβάνουμε ένα έργο τέχνης και ταυτόχρονα να αναγνωρίζουμε πως το άτομο που το δημιούργησε είχε τα ελαττώματα του.»

Η υπεροπτική του μεταχείριση πολλών φίλων και συζύγων είναι ευρέως τεκμηριωμένη - τα πάντα, από κραυγές μάχης έως απιστία και πιθανώς αποκρυφικές ιστορίες.


Το αποτύπωμα που άφησαν οι μεγάλες σχέσεις στο έργο του είναι βαθύ και μοναδικό. Κάτι που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι δεν ήταν ποτέ πιστός. Ο διαταραγμένος Πικάσο μπορούσε να χαρακτηριστεί ευγενικός κι ευαίσθητος, αλλά από την άλλη απίστευτα κυριαρχικός.
Γράφει η Κίρκη

98 views0 comments

Recent Posts

See All