Ο ποταμός-δραπέτης!

Το 1935 ξεκίνησε στην πόλη Τσολουτέκα της Ονδούρας, από όπου περνά κι ο ομώνυμος ποταμός, η κατασκευή μιας κρεμαστής γέφυρας η οποία σε μετέπειτα χρόνια θα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του γνωστού Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ολοκληρώθηκε το 1937, ενώ η γέφυρα Τσολουτέκα παραμένει ένα από τα λίγα αντίγραφα της Γέφυρας του Γκόλντεν Γκέιτ που επιβιώνουν μέχρι σήμερα!


Μεταξύ του 1996 και του 1998, η κυβέρνηση της Ονδούρας κατασκεύασε μια καινούρια γέφυρα, την ονομαζόμενη Γέφυρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η οποία θα αναλάμβανε πολλή από την κίνηση της παλιάς γέφυρας.

Αυτό το πλάνο δεν διήρκησε για πολύ, ωστόσο, καθώς την ίδια χρονιά που η νέα γέφυρα μπήκε σε χρήση, η Ονδούρα χτυπήθηκε βαρύτατα από τον Τυφώνα Μιτς, ο οποίος σάρωσε τη χώρα με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικές ζημιές.


Μια από τις παράπλευρες απώλειες του τυφώνα ήταν και οι δύο γέφυρες. Η παλιά γέφυρα δέχτηκε γερό πλήγμα και χρειάστηκε επιδιορθώσεις πριν μπει ξανά σε λειτουργία.


Η καινούρια γέφυρα δε, δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί, όχι γιατί υπέστη υλικές ζημιές, αλλά γιατί ο ποταμός Τσολουτέκα...αποφάσισε να μετακομίσει!

Κατά τη διάρκεια των τεράστιων πλημμυρών που προκάλεσε ο τυφώνας Μιτς, ο ποταμός (που είχε πλάτος γύρω στα 100 μέτρα στο σημείο αυτό) σχημάτισε νέο δίαυλο για τον εαυτό του, αφήνοντας έτσι τη γέφυρα να στέκεται πάνω από ξηρά.

Όχι μόνο αυτό, αλλά κι οι δυο δρόμοι που ενώνονταν με τη γέφυρα στις δύο της πλευρές εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, οπόταν τώρα η Γέφυρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν μια γέφυρα στη μέση του πουθενά, η οποία δεν είχε νερό από κάτω και δεν ενωνόταν με κανένα δρόμο!


Πολύ σύντομα η γέφυρα έγινε γνωστή ως “Η Γέφυρα για το Πουθενά”!

Παρόλα αυτά, το 2003, πέντε χρόνια μετά την σχεδόν ταυτόχρονη κατασκευή και “καταστροφή” της γέφυρας, οι αρχές της Ονδούρας κατάφεραν να την ξανασυνδέσουν με το κυκλοφορικό σύστημα.


Ιστορίες σαν κι αυτή μας θυμίζουν πως όσο κι αν προσπαθήσουμε να τη δαμάσουμε, η φύση έχει πάντα τη δύναμη να υπερισχύσει (και να μας κάνει να νιώσουμε και λίγο χαζοί που χτίσαμε μια Γέφυρα για το Πουθενά).


Ας σεβόμαστε τη φύση λοιπόν κι ας μην θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα!


Καχτερίνα 🌵


22 views0 comments