Οικογένεια Τένενμπαουμ: Λειτουργική δυσλειτουργία

Όταν καθίσω να δω μια ταινία, σπάνια θα καθίσω να διαβάσω την πλοκή ή να δω τρέιλερ. Προτιμώ να αφήνω το έργο να με πάει όπου θέλει, παρά να περιμένω πως θα φτάσω από το σημείο Α στο σημείο Β κατά τη διάρκεια. Άμα ξεκινάς χωρίς προσδοκίες, είναι πολύ πιο πιθανό να απολαύσεις κάτι που έχεις μπροστά σου, είτε αυτό είναι ταινία, βιβλίο, ή ακόμα και ένα φαγητό!


Προφανώς δεν εννοώ να μην έχεις κριτήρια και να καταπίνεις ό,τι σου ταΐσουν αμάσητο (pun unintended), αλλά να ξεκινάς με ανοιχτό μυαλό. Να αφήνεις πίσω σου τις προκαταλήψεις σου («δε μου αρέσουν οι κωμωδίες», «δεν τρώω το κρεμμύδι» και λοιπές δηλώσεις που σε βάζουν σε αχρείαστα κουτιά) και να προσπαθείς, όσο μπορείς, να είσαι δεκτικός. Σου υπόσχομαι, όλο και κάτι θα βρεις που θα σου αρέσει «εκτός κατηγορίας». Οι άνθρωποι σπάνια είναι άσπρο/μαύρο.


Έτσι ανοιχτόμυαλα προσέγγισα και την Οικογένεια Τένενμπαουμ, και το κάθε τι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, από την πλοκή, μέχρι τον τίτλο (βλ. πιο κάτω) και το καστ.Ακόμα ένα σκηνοθετικό αριστούργημα του Wes Anderson, η ταινία The Royal Tenenbaums βγήκε το 2001 (ναι κυρίες και κύριοι, 20 χρόνια πριν, δύο ολόκληρες δεκαετίες, και δεν ντρέπομαι που σας λέω να την δείτε). Στο σενάριο συνεργάστηκαν ο Wes Anderson με τον Owen Wilson, ο οποίος υποδύεται επίσης ένα σημαντικό χαρακτήρα.


Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια Τενενμπάουμ, οι οποίοι παρά τον πρωτότυπο τίτλο (The Royal Tenenbaums), δεν έχουν καθόλου βασιλικό αίμα! Ο τίτλος προέρχεται από το όνομα του πατέρα της οικογένειας, του Ρόγιαλ Τένενμπαουμ, ο οποίος στα πρώτα λεπτά της ταινίας αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογένειά του. Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στα τρία παιδιά της οικογένειας, που ενώ φαίνονταν να είναι πολλά υποσχόμενα στην αρχή της ζωής τους, καταλήγουν, ενήλικες πια, ο καθένας στη δική του δύσκολη κατάσταση. Στη μέση όλων αυτών, ο Ρόγιαλ αποφασίζει πως θέλει να ξαναπροσεγγίσει την οικογένειά του, ένα εγχείρημα που δεν θα αποδειχθεί καθόλου εύκολο, αφού τα παιδιά του και η (πρώην;) σύζυγός του το κρατάνε μανιάτικο που χάθηκε από τη ζωή τους για τόσα χρόνια – και δικαίως! Οι περιπέτειες που ακολουθούν αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, διατηρώντας ωστόσο ένα στοιχείο στωικού ρεαλισμού – στις περισσότερες περιπτώσεις.


Το καστ της ταινίας είναι εντυπωσιακό, με ονόματα όπως Luke Wilson, Owen Wilson, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Anjelica Huston, Gene Hackman, Bill Murray και πολλά άλλα. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, με χαρακτήρες που μοιάζουν εκ πρώτης όψεως να έχουν μουδιάσει συναισθηματικά. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όλοι τους ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά κάπου μέσα τους. Παρόλα αυτά, ο πόνος τους παρουσιάζεται με ένα τέτοιο τρόπο που δεν κάνει την ταινία ψυχοπλακωτική, αλλά αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα.


Μπόλικο ποπ-κορν με αλάτι κι έφυγες! 🍿Καχτερίνα 🌵

17 views0 comments