Πάμε μουσείο;

Προσπαθώντας για το γνωστό πλέον "new normal" .


Με το ξέσπασμα το κορωνοϊού να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας στο κόσμο εργάζεται και ζει, πολλές αλλαγές ήρθαν να συμβαδίσουν με την καινούργια πραγματικότητα.

Ενώ η ελπίδα φαίνεται πολύ κοντά, φαίνεται ότι θα παραμείνουμε στο εσωτερικό για τους επόμενους μήνες. Ενώ μπορεί περιστασιακά να είμαστε σε θέση να κάνουμε μια κοινωνικά απομακρυσμένη εκδρομή, τις μετρημένες εξόδους για να ανεβάσουμε τη ψυχολογία μας, είναι ασφαλές να πούμε ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι να βλέπουμε τους τέσσερις τοίχους στα σπίτια μας όλη την ώρα.


Χάρη σε αυτές τις εικονικές περιηγήσεις, ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να αφήσετε την άνεση του καναπέ σας για να επισκεφθείτε τα μουσεία που έδωσαν στο κοινό την δυνατότητα να απολαύσουμε μεγάλα έργα τέχνης, έστω και διαδυκτιακά. Δεν μπορώ να μην επισυμάνω όμως ότι οι εικονικές περιηγήσεις δεν θα μπορέσουν ποτέ να καλύψουν το κενό της φυσικής παρουσίας. Για μένα μουσείο είναι η σύνδεση που γίνεται στην τοποθέτηση των εκθεμάτων (δεν είναι ποτέ τυχαίο, υπάρχει στρατηγική!), είναι η μυρωδιά του ξύλου και του βερνικιού, ο φωτισμός, κοκ.


A visitor at the Royal Museum of Fine Arts in Brussels.

FRANCISCO SECO


«Τα μουσεία διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση και να τους κρατήσουμε σε επαφή με το κοινό τους ». Audrey Azoulay - UNESCO general director.

Όλο και περισσότερα μουσεία κάνουν τις συλλογές τους προσβάσιμες σε όλους διαδικτυακά.


The Louvre Museum

Είναι γνωστό ως το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, το Λούβρο (Γαλλία) μπορεί να προσελκύσει έως και 50.000 άτομα την ημέρα πριν από την πανδημία. Αυτή τη στιγμή το μουσείο προσφέρει επί του παρόντος επτά εικονικές περιηγήσεις: The Advent of the Artist, Founding Myths: From Hercules to Darth Vader, Power Plays, The Body in Movement, Αιγυπτιακές Αρχαιότητες, Ερείπια της Τάφρου του Λούβρου και Galerie d'Apollon.

https://www.louvre.fr/en/online-tours


Για όσους θα ήθελαν να μάθουν μερικά σημαντικά στοιχεία για την δουλειά του Vincent Van Gogh και την διάσημη Mona Lisa, έχω να προτείνω να παρακολουθήσετε σε βίντεο 360 μοιρών ή σε VR με πρόγραμμα προβολής Cardboard το ακόλουθο βίντεο.

https://www.louvre.fr/en/what-s-on/life-at-the-museum/the-mona-lisa-in-virtual-reality-in-your-own-home


Belvedere Museum

Η πρώην θερινή κατοικία του πρίγκιπα Eugene, είναι τώρα ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το παλάτι είναι αριστούργημα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Μετά το θάνατο του πρίγκιπα Eugene, έγινε γκαλερί τέχνης. Σε συνεργασία με την Google Arts & Culture, για το Belvedere αποκτήθηκε πρόσβαση στα εκθέματα καθώς και θέα στο μουσείο 360 ° των γκαλερί Άνω και Κάτω Belvedere. (!)

Είχα την τύχη να το επισκευθώ λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και να θαυμάσω τους δύο αγαπημένους μου ζωγράφους (τυγχάνει να είναι και δυο Αυστριακοί) τον Gustav Klimt όπως και Egon Schiele.

https://www.belvedere.at/en/digital-guided-tours


Opening ceremony Gustav Klimt. Vienna and Japan 1900

Noriko Yamamoto, Asahi Shimbun


Frida Kahlo Museum

Δεν θα μπορούσα με τίποτα να παραλείψω το Μπλε Σπίτι της Frida Kahlo. Κάπως έτσι ξεκίνησα να κάνω εικονικές περιηγήσεις.

Η προσωπικότητά της έχει υιοθετηθεί ως ένα από τα σύμβολα του φεμινισμού, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, της σεξουαλικής ελευθερίας και της Μεξικάνικης κουλτούρας.

Σε αυτήν την όμορφη κατοικία, η καλλιτέχνης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αρχικά με την οικογένεια της όπως και με τον σύζυγό της, Diego Rivera (επίσης γνωστός ζωγράφος της εποχής). Η Φρίντα ήθελε να αφήσει το σπίτι της ως μουσείο, για να ενθαρρύνει την εκπαίδευση και την τέχνη στο αγαπημένο της Μεξικό. Για το λόγο αυτό, μετά το θάνατό της, ο Ντιέγκο οργάνωσε το μουσείο εκεί (1958). Εάν αποφασίσεις να κάνεις το κλίκ, δώσε βάση στον κήπο και σκέψου για λίγο να βρίσκεσαι ανάμεσα στις φυλλωσιές και τον Diego και την Frida,το μπλέ σπίτι κλέβει λίγο από ουρανό, δες προσεκτικά.

https://www.museofridakahlo.org.mx/en/the-blue-house/virtual-tour/


Θα ταξιδέψουμε σύντομα και θα είμαστε σε ένα μουσείο να παρατηρούμε για ώρες, μέχρι τότε, βρές και εσύ τα αγαπημένα σου στο διαδύκτιο.


Γράφει η Κίρκη.

56 views0 comments

Recent Posts

See All