Παράνομοι σκουπιδότοποι σε όλη την Κύπρο

Αντιμέτωποι με τη βρωμιά και τη δυσωδία είναι οι πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο αφού άδεια οικόπεδα και χωράφια περιμετρικά των Δήμων και των πόλεων είναι γεμάτα από κάθε λογής σκουπίδια, παλιά ή σπασμένα έπιπλά, κλαδέματα, πλαστικά, ξύλα κτλ.



Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε λογική. Οι Δήμοι και οι αρχές του κράτους μοιάζουν αδύναμοι και ανήμποροι να αντιδράσουν και να επιβάλουν το νόμο.

Υπάρχουν βέβαια τα πράσινα σημεία, η νοοτροπία όμως του Κύπριου πολίτη είναι εμπόδιο στην όποια πρόοδο και την όποια προσπάθεια σωστής ανάπτυξης και σωστής λειτουργίας της κοινωνίας.


Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα πράσινα σημεία είναι πιο κοντά στα σπίτια των πολιτών, αλλά επιλέγουν να πετάξουν τα άχρηστα τους σε χωράφια, διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι… Γιατί απλά έτσι θέλουν.


Δεν είναι μόνο τα χωράφια όμως, Η «δράση» και ο ετσιθελισμός επεκτείνεται και στις γειτονιές μας. Έξω από τα σπίτια μας. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές, όπου, οι κάτοικοι πετούν τα σκουπίδια τους σε δρόμους και πεζοδρόμια. Πέραν από τη ρύπανση που δημιουργείται στις εν λόγω περιοχές έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των τρωκτικών τα οποία κάνουν τη ζωή των πολιτών ανυπόφορη.


Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παράνομων σκουπιδότοπων. Οι ποινές και οι επιθεωρήσεις είναι ίσως μια "κάποια λύση αλλά όχι αρκετή". Θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος συγκέντρωσης των σκουπιδιών στους διάφορους Δήμους ώστε να τα μεταφέρουν υπηρεσίες των Δήμων προς τους χώρους τα πράσινα σημεία. Θα μπορούσε επίσης ο πολίτης να πληρώνει ένα μικρό αντίτιμο για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Αν το πρόστιμο από την παρανομία είναι κατά πολύ ψηλότερο από το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών από τους Δήμους, τότε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα αρχίσει σίγουρα να συμμορφώνεται.


Όλα όμως καταλήγουν και θα βρουν τη λύση τους με την αναγκαία επιμόρφωση των νέων γενιών, από τα σχολεία. Εκεί πρέπει να μαθαίνουν οι πολίτες της Κύπρου τη σωστή συμπεριφορά, την αγάπη για το περιβάλλον, το σεβασμό της φύσης αλλά και των συνανθρώπων του.


Έχουμε τεράστιο έλλειμα σε αυτό τον τομέα. Η έλλειψη σεβασμού για όλους και για όλα, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Και σε αυτό πρέπει το κράτος να επενδύσει. Για να διαμορφώσουμε τις νέες γενιές σωστά, Ευρωπαϊκά, ανθρώπινα.



Γράφει ο Άθως Αγαπητός

50 views0 comments