Εξερευνώντας την Κύπρο παθκιάν-παθκιάν: Στάση 1η

Χαίρετε! Είμαι ο Μάριος και θα σας προτείνω μικρές αποδράσεις μέσα από την στήλη παθκιάν-παθκιάν!

Περιγραφή Άρθρου:

Μικρές Αποδράσεις, ταξίδια, κοντινοί προορισμοί, φύση, περιβάλλον, Κύπρος, επαρχία Λάρνακας.

Πόσες φορές την προηγούμενη χρονιά δεν νιώσαμε την ανάγκη για φυγή; Η πανδημία είχε ελάχιστες θετικές συνέπειες. Μία από αυτές ήταν ότι μας δίδαξε να μην παίρνουμε τίποτε στη ζωή για δεδομένο. Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος εκτίμησε τις ομορφιές της Κύπρου αφού ελάχιστοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό μέσα στο 2020. Τώρα θα μου πείτε πώς να εξερευνήσουμε την Κύπρο μέσα σε 3 ώρες; Έχετε δίκιο. Αλλά υπάρχουν μικροί παράδεισοι κρυμμένοι, μερικά λεπτά από το σπίτι μας. Γι’ αυτό θα ξεκινήσω με κοντινούς προορισμούς τους οποίους μπορεί να ξέρουμε αλλά να μην έχουμε επισκεφτεί ή εκτιμήσει και σταδιακά θα σας παρουσιάζω πιο απομακρυσμένα και άγνωστα μέρη της Κύπρου.


Ο πρώτος προορισμός που διάλεξα βρίσκεται μερικά μόλις λεπτά από το κέντρο της Λάρνακας. Καθημερινά περνούμε από τον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς καθ’ οδόν προς την Λευκωσία αλλά πόσοι από εμάς έχουμε επισκεφτεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς; Από μικρός το είχα συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα αφού πήγαινα με την οικογένεια μου κάθε χρόνο. Αλλά το προηγούμενο Σάββατο είχα μόνο λίγο χρόνο για περπάτημα και θυμήθηκα το πάρκο. Αντικειμενικά δεν είναι όσο πράσινο και εντυπωσιακό όσο το δάσος της Πάφου ή οι ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Όμως είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου και αξίζει να το επισκεφθούμε.Ομολογώ ότι δεν ξεχωρίζω τα διάφορα είδη πουλιών αλλά σήμερα είδα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά είδη. Αν ασχολείστε με την ορνιθολογία ή το birdwatching το πάρκο είναι ιδανικό σημείο. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να απαθανατίσω κανένα αλλά τα θαύμασα να πετούν ανέμελα και ελεύθερα.


Αυτή είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το πάρκο, καθώς η βροχόπτωση πρασίνισε τους λόφους και γέμισε με πολλά πανέμορφα λουλούδια κυρίως ανεμώνες σε πολλά χρώματα. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από πεύκα, κυπαρίσσια και ακακίες. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και ανήκει στο Δίκτυο Natura. Στο πάρκο βρίσκεται επίσης παιδική χαρά και εκδρομικός χώρος. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, όμως, του πάρκου είναι τα πετρώματα της περιοχής. Καθώς περπατούσα αναρωτιόμουν γιατί οι πέτρες αντανακλούσαν το φως του ηλίου σαν να ήταν γυαλί. Καθώς έφευγα, διάβασα την πινακίδα του τμήματος δασών η οποία ανέφερε ότι ο οικότοπος ανήκει στα εδάφη των Γυψούχων ιβηρικών στεππών (Gypsophiletalia). Στην Κύπρο υπάρχει μόνο στο Μαρώνι, στην Ριζοελιά και στον Άγιο Ιάκωβο στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο.Είναι εξίσου ιδανικό για μοναχικές βόλτες και για ένα περίπατο με την οικογένεια. Αν μένετε κοντά στην Λάρνακα, σας χαλαρώνει το περπάτημα στην φύση αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο, η Ριζοελιά είναι μια ιδανική επιλογή για να περπατήσετε στο μονοπάτι της φύσης και να δείτε την Λάρνακα από ψηλά! Μου αρέσει να διαβάζω μέσα στη φύση, γι’ αυτό το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έβαλα τα αθλητικά μου και κάθισα κάτω στο γρασίδι και με δρόσισε το αεράκι που φυσούσε και ένιωσα όλο το άγχος της εβδομάδας να φεύγει. Φεύγοντας πήρα τον Δρόμο της Κκόσιης και είδα το όμορφο πετρόχτιστο γεφύρι απέναντι από το Pascal και προχώρησα προς το πανέμορφο ξωκλήσι της Παναγίας των Αμπελιών.Το μόνο αρνητικό είναι ότι αν και λίγοι οι επισκέπτες πολλοί από αυτούς φροντίζουν να αφήνουν ως ενθύμια εκατοντάδες σκουπίδια. Αν επισκεφτείτε το πάρκο συμπεριφερθείτε υπεύθυνα και να αφήσετε πίσω σας μόνο πατημασιές!

Γράφει ο Μαντριώτης (Μάριος)

491 views0 comments