SEASPIRACY: Αντέχεις τόσες μπλε αλήθειες;Έχετε ακούσει για το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και γενικότερα η μείωση χρήσης πλαστικών; Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς, όχι απλά γνωρίζετε για το συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλανίζει την ανθρωπότητα την τελευταία δεκαετία, αλλά είστε ευσυνείδητοι πολίτες και έχετε αλλάξει τις συνήθειες σας.


Κι εγώ έτσι πίστευα μέχρι που είδα το SEASPIRACY! Όντας λάτρης της θάλασσας (και όχι απλά της παραλίας, ηλιοθεραπείας, ρακέτες, κτλ. αλλά της ζωής που κρύβεται κάτω από το μπλε βαθύ πέπλο), ο τίτλος ήταν αρκετός για να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Χωρίς καν να δω το τρέιλερ πάτησα play και ταυτίστηκα με τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, Άλι, από τα πρώτα 3 λεπτά! Ο Άλι ονειρεύεται να αποθανατίσει την πλούσια ζωή της θάλασσας μέσα από το φακό του και ανήκει στην κατηγορία περιβαλλοντικά ευσυνείδητος, ενεργό μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων, που γυρνάει από παραλία σε παραλία και μαζεύει κάθε λογής σκουπίδια κάνοντας επίπληξη στις επιχειρήσεις που ακόμη χρησιμοποιούν πλαστικά μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπουκάλια, τσάντες κτλ.


Ο ωκεανός αποτελεί για εκείνον μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης γι’ αυτό αποφασίζει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με την οικονομική υποστήριξη του Leonardo DiCaprio (διάσημος ηθοποιός και γνωστός παθιασμένος περιβαλλοντολόγος). Μέσα από το αυτό το ταξίδι, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα περιμένατε, αφού ανακαλύπτει την αλήθεια που κρύβουν καλά οι βιομηχανίες αλιείας. Γνωρίζατε ότι τα πλαστικά απορρίμματα (για τα οποία ευθυνόμαστε όλοι εμείς) αποτελούν μόνο το 0,03% των πλαστικών που βρίσκουμε στους ωκεανούς, ενώ το 50% αποτελείται από δίχτυα και άλλα είδη αλιείας; Σοκαρίστηκες ε;


Στην προσπάθεια του να κάνει το κάτι παραπάνω για το καλό της ανθρωπότητας, της επόμενης γενιάς και του πλανήτη Γη, αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα και να ταξιδέψει στην Νότια Ιαπωνία, στην πόλη Ταϊτζί, εκεί που διαπράττεται φαλαινοθηρία, κάτι που υποτίθεται έχει απαγορευτεί το 1986. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ενώ προσπαθεί να ανακαλύψει και να κατανοήσει γιατί γίνονται όλα αυτά, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του η αλήθεια την ώρα που διακυβεύεται η ιδία του η ζωή.


Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει επίσης το γεγονός ότι το 40% αλιευμάτων δεν χρησιμοποιείται και πετάγεται (νεκρό πλέον) πίσω στο βυθό. Και δεν αναφέρεται μόνο στις φάλαινες. Γνωρίζατε ότι τα δελφίνια σφάζονται για σκοπούς υπεραλίευσης; Έχετε ακούσει για την γνωστή σούπα με τα πτερύγια καρχαρία που κοστίζει εκατοντάδες ευρώ και σερβίρεται στην Κίνα;Πολλοί από εμάς, τρομάζουμε μόνο στο άκουσμα της λέξης καρχαρίας. Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει όμως είναι ο αφανισμός των τεράστιων αυτών ψαριών αφού συντηρούν ολόκληρη την θαλάσσια αλυσίδα, κατέχοντας την πρώτη θέση. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, εξαφανίζοντας το είδος στο πρώτο επίπεδο τροφικής αλυσίδας, έχει ως αποτέλεσμα την επικράτεια του είδους στο 2ο επίπεδο, το οποίο με την σειρά του εξοντώνει όλα τα υποδεέστερα για να παραμείνει εν ζωή. Ήξερες ότι η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με την εμφύτευση δέντρων, αφού τα ψάρια παγιδεύουν τον άνθρακα κατά την κατάδυση τους στο νερο;


Η αλιεία με τεράστια δίκτυα (μέθοδος της τράτας) είναι καταστροφική αφού μπορεί να παγιδεύσει τόνους ψάρια, χωρίς καμία εγγύηση περί προστασίας θαλάσσιων ψαριών και βιώσιμης αλιείας. Συνεπώς, οι ετικέτες "Dolphin safe" και "Sustainable fishing" που μπορεί να εντοπίσεις σε σκευάσματα ψαριών αποτελούν προϊόν μάρκετινγκ και οικονομικής ενίσχυσης των εταιρειών πιστοποίησης της σφραγίδας.


Την ώρα που οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις κρύβουν την αλήθεια για την καταστροφή του περιβάλλοντος (κλείνοντας τις πόρτες τους σε όσους ψάχνουν την αλήθεια), κάποιοι άλλοι κινούνται ανεξέλεγκτα στους ωκεανούς αδειάζοντας τους με ορμητικούς ρυθμούς, καταπατώντας τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών στα αλιευτικά σκάφη (σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη) όσο και των καταναλωτών.

Δεν είναι αργά να δράσουμε, αξίζει να γνωρίζουμε την αλήθεια και να σεβαστούμε επιτέλους το περιβάλλον. Εάν έχεις 90’ στην διάθεση σου, δες το SEASPIRACY και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα.Γράφει η Δήμητρα Ορθοδόξου

213 views0 comments