Ταξιδεύοντας μόνος στην Πάφο

Updated: Aug 15

#mantriotis #travelling #roadtrip #solotravelling #travelblogging #κύπρος #πάφος #εταξίδι #διακοπές


Πολύς κόσμος, ειδικά στην Κύπρο βρίσκει περίεργη την ιδέα του να ταξιδεύει κάποιος μόνος. Πολλοί θα ένιωθαν άβολα ακόμα και να κάτσουν σε ένα καφέ μόνοι. Οι μοναχικές διακοπές έχουν όμως σημαντικά πλεονεκτήματα. Πηγαίνεις όπου θέλεις εσύ, γνωρίζεις κόσμο και νιώθεις ελεύθερος. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις μόνος για ένα roadtrip με προορισμό το άγνωστο παρά να οργανώνεις μία παρέα με διαφορετικά γούστα. Σε μια παρέα, κάποιος μπορεί να θέλει να μείνει σε ένα χλιδάτο πεντάστερο ο άλλος σε αγροτουριστικό, ο ένας να αγαπά την φύση, ο άλλος τα μουσεία.

Πολλές φορές ταξίδεψα μόνος στην Κύπρο και αγαπώ κάθε μέρος που επισκέφτηκα. Αλλά μετά το χωριό μου (Μαντριά Λεμεσού) έχω μιαν αδυναμία στη Πάφο. Λόγω απόστασης από την Λάρνακα, όπου μένω, δεν την εξερεύνησα όσο ήθελα. Τα τελευταία χρόνια πηγαίνω μονοήμερες εκδρομές αρκετές φορές το καλοκαίρι και μένω και κάποιες μέρες. Η Πάφος έχει τα πάντα. Πανέμορφες παραλίες: κάποιες κοσμοπολίτικες και τουριστικές όπως ο κόλπος των Κοραλλιών στην Πέγεια άλλες απομονωμένες και παρθένες όπως η Λάρα. Αν και στην τελευταία βρήκα πλαστικά και άλλα σκουπίδια παρά την δυσκολία στην πρόσβαση. Έχει επίσης πανέμορφα δάση. Σημεία όπως η Κοιλάδα των Κέδρων και ο Σταυρός της Ψώκας αξίζουν να τα επισκεφτείτε. Και σας το συνιστώ αλλά να είσαστε προσεκτικοί. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για πυρκαγιές για την Κύπρο και τον πλανήτη. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε χωρίς σούβλα ή να πετάξετε το τσιγάρο σας όπου βρείτε τότε συνιστώ να αποφύγετε την ύπαιθρο.Η Κύπρος αν και μικρή κρύβει εκπλήξεις. Στην τελευταία μου διαμονή στην Πάφο ανακάλυψα το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσογυαλλιώτισσας στο δάσος της Γυαλλιάς. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μεσαιωνικό γεωργιανό μοναστήρι το οπόιο ήκμασε κατά την Φραγκοκρατία. Επισκέφτηκα επίσης την Μελάνδρα, εγκαταλελείμμενο τουρκοκυπριακό χωρίο της Πάφου όπου το τζαμί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι σχεδόν κολλημένα μαζί, μάρτυρες ειρηνικής συνύπαρξης πριν να φτάσουμε στην τραγωδία της εισβολής. Ταξιδεύοντας μόνος έχω την ευχέρεια να ξεκινήσω με άγνωστο προορισμό ακολουθώντας τις ταμπέλλες να επισκέπτομαι κάθε χωριό που βρισκω στον δρόμο μου και να ανακαλύπτω τα μυστικά του. Εκτός από τα κλασσικά αξιοθέατα της επαρχίας Πάφου όπως το κάστρο της, το Λατσηί και τα Λουτρά της Αφροδίτης αξίζει να περιπλανηθείτε στα πανέμορφα χωριουδάκια της με τα πανέμορφα πετρόκτιστα σπιτάκια.

Όταν λέω ότι ταξιδεύω μόνος, συχνά με ρωτούν πώς και δεν βαριέμαι την σιωπή και την μοναξιά τόσες μέρες. Στην πραγματικότητα, σε κάθε ταξίδι γνωρίζω κόσμο. Είτε πρόκειται για σερβιτόρους, τουρίστες ή χωριανούς. Φέτος γνώρισα τον Κύριο Αντρέα στην Πόλη Χρυσοχούς, ιδιοκτήτη του Odysseas Gallery. Ο Κύριος Αντρέας έστησε μουσείο φωτογραφίας με πανέμορφες φωτογραφίες από το 1950 και μετά. Η γκαλερί βρίσκεται στον δρόμο με την Αργάκα στα αριστερά σας όπως βγαίνετε από την Πόλη.

Πέρσι, έμεινα από λάστιχο στην όμορφη Καλλέπεια. Ζητώντας βοήθεια γνώρισα δύο συμπαθέστατους και φιλόξενους ηλικιωμένους. Μου βρήκαν μηχανικό ο οποίος μου κόλλησε το λάστιχο και δεν δέχτηκε να τον πληρώσω. Το ηλικιωμένο ζευγάρι μου έκαμε παρέα με κέρασε γλυκές μαραπέλλες και η γιαγιά μου αφηγήθηκε την ιστορία της, μου είπε για τον πατέρα της που ήταν εθελοντής στον Β΄ Παγκόσμιο και για τον αντιστασιακό αδελφό που δολοφόνησε Εοκαβητατζής. Συγκινήθηκα. Από την φιλοξενία την καλοσύνη και την εμπιστοσύνη τους.


Στην Γλασκώβη λένε peoplemakeglasgow, ε λοιπόν peoplemakecyprus ή άλλωσπως ο άδρωπος εν ο τόπος. Όταν εξερευνάτε την Κύπρο προσπαθήστε να γνωρίσετε και τον κόσμο της! Μην με παρεξηγήσετε και εγώ ταξιδεύω (μέχρι τώρα) μόνος μου όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό αλλά στην Κύπρο ειδικά απολαμβάνω να εξερευνώ εγκαταλελειμμένα χωριά και να περπατώ στην φύση. Όταν ταξιδεύεις μόνος γνωρίζεις μέρη και άτομα που ίσως δεν θα γνώριζες αν ταξίδευες με παρέα.1,067 views0 comments

Recent Posts

See All