Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ / The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Disclaimer 1: Αγαπώ τον Douglas Adams. Αγαπώ το χιούμορ του, αγαπώ το γράψιμο του και αγαπώ τις random-ιες του. Τον αγάπησα ακόμα περισσότερο όταν διάβασα για την αναβλητικότητα του. Φανταστείτε ότι για να τελειώσει ένα από τα βιβλία του, ο εκδότης του τον είχε κλειδώσει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για τρεις εβδομάδες, με μόνη του επαφή με τον έξω κόσμο το room service του ξενοδοχείου. Άνθρωπε μου!Disclaimer 2: Αυτό το βιβλίο με έκανε να ξανα-ανακαλύψω το διάβασμα μετά το πανεπιστήμιο. Μου θύμισε πώς είναι να γελάς με την ψυχή σου με τα βιβλία, να ταυτίζεσαι με τους ήρωες του και να ανυπομονείς να δεις τι θα γίνει μετά.


Disclaimer 3: Δεν έχω δει την ταινία και αρνούμαι να τη δω γιατί: 1) διάβασα ότι είναι άθλια 2) είδα 3 λεπτά και διαπίστωσα ότι είναι άθλια 3) Τα βιβλία είναι πάντα καλύτερα από τις ταινίες. Πάντα.


Στο δια ταύτα.

Μπείτε στη θέση του ‘Αρθουρ Ντεντ. Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις μια μπουλντόζα που προσπαθεί να κατεδαφίσει το σπίτι σου. Μετά o φίλος σου ο Φορντ που ξέρεις εδώ και χρόνια, σου αποκαλύπτει ότι είναι εξωγήινος και ότι η γη θα καταστραφεί σε δύο λεπτά. Κάπως έτσι ξεκινά ένα περίεργο υπεργαλαξιακο ταξιδι με τον Φορντ,ι μια πετσέτα και έπειτα με τη συνοδεία:

  • του προέδρου του Σύμπαντος που για κάποιο λόγο είναι πάντα έξω για μεσημεριανό

  • ενός ρομπότ με χρόνια κατάθλιψη

  • κάποιου πρώην φοιτητή που προσπαθεί να βρει πού πήγαν όλα τα χαμένα στυλό που αγόραζε τόσα χρόνια

Οδηγός σας το πιο αξιόλογο βιβλίο που βγήκε ποτέ από τον εκδοτικό οίκο της Μικρής Άρκτου, το “Γυρίζοντας τον γαλαξία με ωτοστόπ”, που πούλησε περισσότερα αντίτυπα και από το “Ακόμα 53 πράγματα να κάνεις σε μηδέν βαρύτητα”.


Το Γυρίζοντας τον γαλαξία με ωτοστόπ (το πραγματικό βιβλίο, όχι το βιβλίο μέσα στο βιβλίο), είναι ένα κωμικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους (και δελφίνια) από όλο τον κόσμο εδώ και 40 χρόνια από την κυκλοφορία του. Μην περιμένετε να καταλάβετε ό,τι συμβαίνει στο βιβλίο. Ούτε να διαβάσετε μια σφιχτοδεμένη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, και περιστατικά που κατανάγκη συνδέονται μεταξύ τους. Θα βρείτε όμως χιούμορ και χαρακτήρες που είτε θέλεις να τους αγκαλιάσεις είτε να τους σπρώξεις σε μαύρες τρύπες του σύμπαντος. Θα διαβάσετε επίσης μικρά διαμαντάκια σοφίας που είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά: για μας, για την κοινωνία μας, την τεχνολογία και το περιβάλλον.


Α, και αν ψάχνετε το νόημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων, αυτή είναι 42. Μη ρωτάτε γιατί.Γράφει η Μαρία Χριστοφίδη

27 views0 comments