Τι απέγινε ο γιατρός που εισηγήθηκε το πλύσιμο των χεριών

Updated: Apr 24

Ο Ιγκνάτς Σέμελβαϊς έμεινε στην ιστορία ως ο σωτήρας των μητέρων. Έμεινε στην ιστορία για μια απλή, λογική εισήγηση που έσωσε εκατομμύρια ζωές. Αντί επιβράβευση όμως έτυχε άλλης αντιμετώπισης και είχε μάλλον ένα άδοξο και άδικο τέλος.
Ο Σέμελβαϊς ήταν Ούγγρος, γερμανικής καταγωγής. Καθώς εργαζόταν στην Πρώτη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης εισηγήθηκε το πλύσιμο των χεριών με ένα διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου. Παρατήρησε ότι αυτό εμείωσε την θνησιμότητα στο 1% και δημοσίευσε τα ευρήματα του σε βιβλίο.

Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι θα επιβραβευόταν. Αλλά πόσο σπάνια στην ιστορία του ο άνθρωπος επιλέγει το λογικό; Δέχτηκε λυσσαλέα επίθεση από τους ‘συνάδελφους’ του στην ιατρική κοινότητα οι οποίοι αρνήθηκαν την ορθότητα των ευρημάτων του.


Ως συνέπεια της παράλογης κοροϊδίας και επίθεσης που δέχτηκε, το 1865 υπέφερε από νευρικό κλονισμό και οι ίδιοι ΄συνάδελφοι’ τον έβαλαν σε άσυλο με το ζόρι. Εκεί τον κτυπούσαν καθημερινά οι φρουροί. 14 μέρες μετά πέθανε από μολυσμένη πληγή στο χέρι η οποία πιθανόν να προκλήθηκε από τα κτυπήματα. Η κοντόφθαλμη προσέγγιση και πιθανόν η ζήλια των άλλων γιατρών τον οδήγησε στον θάνατο. Χρόνια μετά τον θάνατο του ο Παστέρ και ο Λίστερ επιβεβαίωσαν τις θεωρίες του Σέμελβαϊς.


Η υπόθεση του Σέμελβαϊς μου θύμισε τους Κυπραίους γιατρούς που επρότειναν τα ‘καζιά’ ως απάντηση στον κορονοϊό και το κάψιμο των αντένων για τα 5G και μια συζήτηση που είχα με έναν κύριο στο φέισμπουκ ο οποίος με παρότρυνε να ξυπνήσω και να παραδεχτώ πως η γη είναι επίπεδη… Αλήθεια πόσο προχωρήσαμε από τον καιρό του Σέμελβαϊς;

Γράφει ο Μαντριώτης

851 views0 comments