Τι έμαθα ταξιδεύοντας τον κόσμο, της Λένας Διβάνη

Σκληρό να ξεκινώ αυτή την ενότητα με ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, όταν το μόνο ταξίδι που κάνουμε εδώ και ένα χρόνο είναι από τον καναπέ στο κρεβάτι. Όχι αγαπημένε μου Θηβαίε, δεν «ταξίδεψε η καρδιά και αυτό μου φτάνει». Υπάρχει όμως τρόπος να ταξιδέψουμε, έστω και νοητά σε αυτή την περίοδο. Lame τρόπος, αλλά τρόπος: η ταξιδιωτική λογοτεχνία!Ξεκίνησα να ξεφυλλίζω το ‘Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο’ στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου. Οι πρώτες μου σκέψεις για το βιβλίο ήταν: να μαντέψω, γυναίκα 30-40φεύγα που βαρέθηκε να τα έχει όλα στο πιάτο της, αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο, όπου surprise-surprise βρίσκει τον εαυτό της και ίσως τον μεγάλο έρωτα. Περίμενα δηλαδή μια ελληνική απομίμηση του "Wild: a journey from lost to found" και του “Eat, Pray, Love”. Ξεκίνησα να διαβάζω τις πρώτες σελίδες για να επιβεβαιώσω τη θεωρία μου, και καταλαβαίνω πως καλύτερα να τρώω παρά να μιλώ.


Τελικά εκείνη τη μέρα δεν το αγόρασα (ώντας στο τέλος του μήνα) αλλά δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι εκείνες τις πρώτες σελίδες: για το φόβο του αγνώστου -που τελικά σε γλιτώνει ή σε σκοτώνει;- και το αγόρασα δύο μέρες μετά. Δυομιση μέρες μετά την πρώτη συνάντηση στο βιβλιοπωλείο, το είχα ήδη τελειώσει. Με ανάσα κομμένη και καρδιά γεμάτη.


Είναι ένα βιβλίο για τα ορειβατικά ταξίδια της Διβάνη από την Ελβετία στην Αιθιοπία και από τη Βενεζουέλα στην Ινδία. Το κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε μια χώρα και αφηγείται την ιστορία της, την κουλτούρα των ανθρώπων της, το φαγητό της, τις προκλήσεις της ορειβασίας και τη δυναμική της ομάδας σε κάθε ορειβατικό ταξίδι. Η Λένα Διβάνη γράφει με χιούμορ, αμεσότητα και ζωντάνια, κρατώντας το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος. Πραγματικά απόλαυσα το ταξίδι και ήταν η αφορμή να αλλάξω τις απόψεις μου για την ταξιδιωτική λογοτεχνία, που την θεωρούσα ως τότε, επιφανειακή και εμπορική.


Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις ταξιδίαρες ή μη ψυχές, που ξέρουν ότι στο τέλος, το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο είναι το σπίτι μας.Γράφει η Μαρία Χριστοφίδη

61 views0 comments