To πιο Σκωτσέζικο τοπίο στην Κύπρο

Μικρές Αποδράσεις, ταξίδια, κοντινοί προορισμοί, φύση, περιβάλλον, Κύπρος, επαρχία Λευκωσίας, Τρόοδος, χειμώνας, χιόνια, δάσος, λίμνη

Υπάρχει ένα μέρος στην Κύπρο το οποίο μου θύμιζε έντονα τα Highlands της Σκωτίας χωρίς να ξέρω το γιατί.
Με εξαίρεση των Αλυκών και της λίμνης της Ορόκλινης οι υπόλοιπες λίμνες της Κύπρου είναι εποχιακές ή φράγματα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο. 3 μόλις χιλιόμετρα πριν φτάσετε στην πλατεία Τροόδους (αν έρχεστε από Λευκωσία) ή μετά την πλατεία (αν έρχεστε από Λεμεσό) θα αντικρίσετε ένα μοναδικό τοπίο.


Κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το Αλμυρολίβαδο είναι απλά ένα ολοπράσινο μονοπάτι της φύσης με εκδρομικό χώρο δίπλα. Όταν χιονίζει όμως σχηματίζεται μια λίμνη στο κέντρο του μέρους που σας περιγράφω και γύρω γύρω περιτριγυρίζεται από πανύψηλές μαύρες πεύκες ή μαντόπευκους (Pinus nigra subsp. pallasiana) και η πλαγιά είναι σκεπασμένη από αρκετά εκατοστά πυκνού χιονιού. Ακόμα και όταν λιώσουν τα χιόνια, η λίμνη παραμένει μέχρι να μπει καλά η άνοιξη. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία της Κύπρου και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το επισκεφτείτε!


Το 2019 είχε χιόνι μέχρι την πρωταπριλιά και νερό μέχρι την πρωτομαγιά. Φέτος ήταν χιονισμένο μέχρι την πρωταπριλιά όταν ξαναχιόνισε στο Τρόοδος. Ο καιρός είναι τόσο απρόβλεπτος φέτος και δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι το τοπίο θα μοιάζει όπως στις φωτογραφίες μου.

Ξέχασα το πιο βασικό στοιχείο! Ακόμα δεν σας εξήγησα γιατί το χαρακτήρισα το πιο σκωτσέζικο τοπίο της Κύπρου. Σπούδασα τέσσερα χρόνια στην Σκωτία και ερωτεύτηκα τα Χάιλαντς δηλαδή την ορεινή Σκωτία. Διάβασα το Outlander (βιβλίο ιστορικής φαντασίας) και παρακολούθησα την ομώνυμη σειρά στο Νετφλιξ και ένιωθα πως βρίσκομαι πίσω στην Σκωτία. Την ίδια ακριβώς νοσταλγία νιώθω κάθε φορά που επισκέπτομαι το Αλμυρολίβαδο και ένα déjà vu λες και πλανιέμαι ξανά στα βουνά της Σκωτίας. Για χρόνια νόμιζα δεν μπορούσα να το εξηγήσω και πως ήταν απλά ψευδαίσθηση.


Φανταστείτε την έκπληξη μου όταν μετά από πολλές επισκέψεις στο Αλμυρολίβαδο συνειδητοποίησα ότι όντως υπήρχε λόγος. Ο βιότοπος ονομάζεται peat Grassland και είναι το κύριο είδος οικοσυστήματος στα Χάιλαντς αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο στην υπόλοιπη Ευρώπη και απειλείται με εξαφάνιση.


Στην Κύπρο υπάρχει μόνο στο Αλμυρολίβαδο και στο διπλανό λιβάδι του Πασιά. Συνολικά καλύπτουν ένα πολύ μικρό τμήμα του Τροόδους αλλά αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα που αξίζει να επισκεφθείτε αλλά και να προστατέψουμε. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα τώρα που σας παροτρύνω να το επισκεφτείτε καθώς κάθε φορά που το επισκέπτομαι βρίσκω όλο και περισσότερα σκουπίδια. Ελπίζω να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και να αφήνουμε πίσω μας μόνο πατημασιές!


Την Κύπρον τζαι τα μμάθκια σας!

Διάλεξα τρεις από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες από το Αλμυρολίβαδο, δύο με χιόνι και μία χωρίς.


Ποιαν προτιμάτε;Γράφει ο Μαντριώτης

963 views0 comments