Χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους μας

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και πνίγει τις πόλεις μας στο καυσαέριο, την ηχορύπανση, τους κινδύνους για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγή στους σχεδιασμούς έτσι που οι πόλεις να σταματήσουν επιτέλους να είναι το «περασμα» εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων με όλα τα γνωστά και πολλές φορές άγνωστα, αλλά επιβλαβή προβλήματα που δημιουργούν. Μειωμένη ποιότητα του αέρα, ηχορύπανση, κίνδυνοι από ατυχήματα ελλοχεύουν καθημερινά και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών του Στροβόλου.


Έχει χρέος και καθήκον το εκάστοτε Υπουργείο Συγκοινωνιών να εξεύρει τρόπους που να απομακρύνουν τις χιλιάδες αυτοκίνητα από τους κύριους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων. Η δημιουργία ανισόπεδων κόμβων στις Λεωφόρους στα σημεία που σήμερα βρίσκονται κυκλικοί κόμβοι θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται σήμερα και θα μεταφέρουν πολλές χιλιάδες οχήματα στον περιφεριακό δρόμο αντί στην είσοδο της πόλης.


Έχουμε ανάγκη από δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με διάφορες πολεοδομικές λύσεις και σύγχρονες πρακτικές που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα και τη μορφή που έχουν σήμερα οι δρόμοι μας.


Μέσω σχεδιαστικών λύσεων οι οδηγοί θα κατανοούν ότι έχουν εισέλθει σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Μερικές λύσεις είναι η χρήση διαφορετικών υλικών στο δάπεδο και η ειδική σήμανση των δρόμων αυτών έτσι που οι οδηγοί να ακολουθούν και να σέβονται τους κανόνες των οδών αυτών. Η πρόταση για ελεγχόμενη ζώνη διακίνσης μπροστά από σχολεία, όπου η κίνηση των πεζών-μαθητών είναι συχνή, θα είναι στις προτεραιότητές μας.


Η περιβαλλοντική φιλοσοφία είναι απλή. Όσες καινούργιες λεωφόρους κι αν φτιάξουμε, πάλι μποτιλιαρισμένοι θα είμαστε. Ποια είναι η λύση; Περπάτημα, ποδήλατο, λεωφορείο! Ένα από αυτά, ή καλύτερα ένας συνδυασμός από όλα αυτά. Μια απόφαση απλώς χρειάζεται. Και θέληση για αλλαγή νοοτροπίας.


Γράφει ο Άθως Αγαπητός

32 views0 comments